Montignac dieet
Meer
weten?
Lees het
boek "Ik
ben slank
want ik
eet!"
Het
Montignac
dieet (uit
Frankrijk)
onderscheidt
‘goede’
koolhydraten’
(met een
lage GI) en
‘slechte’
koolhydraten
(met een
hoge GI). De
GI (Glycemische
Index) is
een maat
voor de
snelheid
waarmee het
bloedglucosegehalte
stijgt na
het eten van
koolhydraten.
Hoe hoger de
GI, hoe
sneller het
bloedglucosegehalte
omhoog
vliegt. Zo
hebben
suiker,
witte bloem
en alles wat
daarvan is
gemaakt een
hoge GI.
Volkorengranen,
peulvruchten
en groenten
hebben een
lage GI. Die
kun je bij
dit dieet
onbeperkt
eten. Maar:
Montignac
adviseert
ook om
koolhydraten
en vetten te
scheiden. Zo
mag je geen
boterham met
boter, maar
wel met
fruitbeleg
of ongezoete
jam.
Voordeel!
Veel
groente,
fruit,
peulvruchten
en volkorenproducten eten is
zeer gezond.
Je mag ook
grote
porties
eten. Het dieet
bevat
daarnaast weinig
verzadigd
vet en veel
gezond
onverzadigd
vet. Heel
goed!
Nadeel!
Het
gescheiden
eten van
koolhydraten
en vetten is
praktisch
onuitvoerbaar.
Een boterham
met kaas en
een maaltijd
met vlees,
groente en
aardappelen
zijn taboe, terwijl de
meeste
Nederlanders
dat gewend
zijn. Verder
is nooit
aangetoond
dat je van
voedsel
scheiden
afvalt. Wél
is
gescheiden
eten lichter
verteerbaar
dan alles-door-elkaar
eten.