Montignac dieet


Het Montignac dieet (uit Frankrijk) onderscheidt ‘goede’ koolhydraten’ (met een lage GI) en ‘slechte’ koolhydraten (met een hoge GI). De GI (Glycemische Index) is een maat voor de snelheid waarmee het bloedglucosegehalte stijgt na het eten van koolhydraten. Hoe hoger de GI, hoe sneller het bloedglucosegehalte omhoog vliegt. Zo hebben suiker, witte bloem en alles wat daarvan is gemaakt een hoge GI. Volkorengranen, peulvruchten en groenten hebben een lage GI. Die kun je bij dit dieet onbeperkt eten. Maar: Montignac adviseert ook om koolhydraten en vetten te scheiden. Zo mag je geen boterham met boter, maar wel met fruitbeleg of ongezoete jam.

 Voordeel! Veel groente, fruit, peulvruchten en volkorenproducten eten is zeer gezond. Je mag ook grote porties eten. Het dieet bevat daarnaast weinig verzadigd vet en veel gezond onverzadigd vet. Heel goed!

 Nadeel! Het gescheiden eten van koolhydraten en vetten is praktisch onuitvoerbaar. Een boterham met kaas en een maaltijd met vlees, groente en aardappelen zijn taboe, terwijl de meeste Nederlanders dat gewend zijn. Verder is nooit aangetoond dat je van voedsel scheiden afvalt. Wél is gescheiden eten lichter verteerbaar dan alles-door-elkaar eten.

Meer weten? Lees het boek "Ik ben slank want ik eet!"

 De nieuwe Montignac
De nieuwe Montignac
Michel Montignac

 
  Start met Zumba!
Adverteren bij Daisycon